Δοκιμή: Ροζέτες Polini & Malossi για ελατήριο οδηγού ροπής

Πολύ κουβέντα έχει γίνει σχετικά με τις ροζέτες της Polini ή της Malossi που έχουν κατασκευαστεί για να αποτρέψουν τη στρέψη του ελατηρίου μέσα στον οδηγό ροπής.

Σκοπός των προϊόντων:

Είναι η μείωση των κραδασμούς και  σταθεροποίηση της λειτουργίας του συστήματος . Δηλαδή η σταθερή απόδοση σε οποιεσδήποτε στροφές κινητήρα και οποιαδήποτε θερμοκρασία που έχει αναπτύξει η δευτερεύουσα τροχαλία (οδηγός ροπής).   Αυτό πρακτικά δίνει τέλεια επαναληψιμότητα σε κάθε άνοιξε/κλείσε του γκαζιού και ακαριαία απόκριση. Παράλληλα δίνει μείωση κραδασμών, που είναι επιβλαβής για τον κινητήρα.

Οι κραδασμοί προκαλούν επικινδυνότητα στο να “αρπάξει” ο στρόφαλος ή τα ρουλεμάν του. Επίσης μεταφέρονται κραδασμοί  στα πόδια μας στο σημείο που πατάνε τα πόδια μας στη ποδιά.

Ερώτημα:

Τι πειράζει αν το ελατήριο αντί για συμπίεση, να κάνει κάποιες φορές στρέψη και συμπίεση, και κάποιες άλλες φορές, μόνο συμπίεση και όχι περιστροφή; Γιατί οι κατασκευαστές θέλουν να σταθεροποιήσουν τη συμπεριφορά του ελατηρίου του οδηγού ροπής;

Απάντηση της POLINI:

H Polini αναφέρει στο PDF που είναι διαθέσιμο για κατέβασμα από web site της το εξής:

  • Κατά τη διάρκεια λειτουργίας του του βαριατόρ, η ημιτροχαλία της δευτερεύουσας τροχαλίας (οδηγός ροπής) (Speed Drive είναι η εμπορική ονομασία κατά τη Polini) ολισθαίνει αξονικά και περιστρέφεται γύρω από τη σταθερή ημιτροχαλία περιγράφοντας μια περιστροφή.
    Αυτή η περιστροφή δίνει στο ελατήριο μια σταθερή στρέψη. Το EVO SLIDER, κατασκευασμένο από ειδικό ανθεκτικό στη φθορά και αυτολιπαινόμενο υλικό, επιτρέπει στο ελατήριο να περιστρέφεται σταθερά. Αυτές η περιστροφές δίνουν στο ελατήριο του οδηγού ροπής μία μη σταθερή στρέψη.

Απάντηση της MALOSSI:

H Malossi αναφέρει την απάντηση στη περιγραφή του προϊόντος στην ιστοσελίδα της:

  • Πρώτο πρόβλημα: κατά τη διάρκεια της διαδρομής συμπίεσης του ελατηρίου του μέσα στη δευτερεύουσα τροχαλία, η ημιτροχαλία του οδηγού ροπής, ολισθαίνει αξονικά κατά μήκος του άξονα της σταθερής ημι-τροχαλίας του οδηγού ροπής διαγράφοντας μια μικρή περιστροφή, μεταδίδοντας ταυτόχρονα  μια στρέψη  στο ελατήριο αντίθεσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις το ελατήριο χάνει τη θέση του στην πλάκα πίεσης του, λόγω της τριβής που προκαλείται την ώρα που το ελατήριο κάνει στρέψη μάζας (ξηρή τριβή μέταλλο με μέταλλο). Σε άλλες περιπτώσεις, ωστόσο, η πλάκα πίεσης  παραμένει σε μόνιμη επαφή μαζί του. Επειδή όλο αυτό έχει τυχαία επαναληψιμότητα, έτσι έχουμε και τυχαία καθορισμένες δυνάμεις αντίθεσης ελατηρίου που σε κάθε άνοιγμα και κλείσιμο του γκαζιού είναι τυχαίες και  διαφορετικές.
  • Δεύτερο πρόβλημα: οι φυγοκεντρικές δυνάμεις που αναπτύσσονται σε υψηλές ταχύτητες περιστροφής κινητήρα επηρεάζουν το ελατήριο, το οποίο παραμορφώνεται και αρχίζει να ολισθαίνει έως το σημείο δημιουργίας ισχυρών δονήσεων, ενοχλητικό για τον οδηγό ή επιβλαβές για τον κινητήρα, και που πάνω απ ‘όλα καθιστούν την καμπύλη περιστροφής κινητήρα ασυνεπής.

Απάντηση δική μου:

Τυχαία συμπεριφορά ελατηρίου σημαίνει και τυχαία δύναμη αντίστασης του ελατηρίου στη πίεση και στη στρέψη που του προκαλεί ο ημι-τροχαλία (πιατέλο) της κινητής τροχαλίας του οδηγού ροπής. Η ημι-τροχαλία (δακτύλιος)  δηλαδή του συμπλέγματος της τροχαλίας του οδηγού ροπής. Διότι δυνάμεις από το πιατέλο του οδηγού ροπής δημιουργούν όχι μόνο η συμπίεση αλλά και στρέψη στο ελατηρίο. Επειδή το ελατήριο κάνει είτε:

  1. ολίσθηση και στρέψη και συμπίεση
  2. μόνο στρέψη και συμπίεση

Για αυτό οι δύο εταιρίες προσφέρουν αυτά τα δύο συστήματα για να εξασφαλίσουν ότι θα ελέγξουν τη στρέψη του ελατηρίου με ολίσθηση.

Δοκίμασα το δύο εξαρτήματα  που περιγράφονται παραπάνω για να διαπιστώσω αν επιλύουν τα άνωθεν προβλήματα.

POLINI EVO SLIDER

Αρχικά δοκίμασα το προϊόν της Polini με την εμπορική ονομασία Evo Slider. ας δούμε τι μας λέει η Polini  για το προϊόν της:

Το EVO SLIDER, κατασκευασμένο από ειδικό ανθεκτικό στη φθορά και αυτολιπαινόμενο υλικό, που επιτρέπει στο ελατήριο να περιστρέφεται σταθερά.

Εγώ θα συμπληρώσω ότι το EVO SLIDER συνοδεύει (όχι πάντα) τα ακριβά ΚΙΤ της σειράς  Evolution . Η λέξη “EVO” είναι η σύντμηση της λέξης Evolution που σημαίνει “εξέλιξη” στα Ελληνικά. Για την ακρίβεια δε τα συνοδεύει πάντα και ο λόγος είναι η προφόρτιση της τάξης του +5% που αναγκαστικά προσφέρει στο ελατήριο. Διαβάστε παρακάτω και θα μάθετε το γιατί δε χρειάζεται πάντα το 5% .  Άρα η Polini το θεωρεί ένα σπέσιαλ προϊόν που το παρέχει στα ακριβά ΚΙΤ.

polini evo slider

Polini

Evo slider 246.046

MALOSSI TORSION CONTROLLER

Στη συνέχεια δοκίμασα το προϊόν της Malossi που όπως πάντα αναφέρει πολλά περισσότερα σα πληροφορία, χωρίς πάντα απαραίτητα να προσφέρει περισσότερα από τη Malossi σαν απόδοση στα προϊόντα της. Είναι πάντα όμως πιο ακριβή. Κλείνοντας την παρένθεση ας δούμε τι μας λέει η Malossi για το προϊόν της:

  • Όνομα: TORSION CONTROLLER
  • Σκοπός: Για να μειώσετε τους κραδασμούς και να κάνετε το σύστημα να λειτουργεί σταθερό σε οποιαδήποτε ταχύτητα περιστροφής κινητήρα και σε οποιαδήποτε θερμοκρασία λειτουργίας.  Σ.Σ. Για όσους δε γνωρίζουν οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στη μετάδοση λόγω της τριβής του ιμάντα στις τροχαλίες της μετάδοσης, είναι ακραίες και επηρεάζουν αρνητικά την απόδοση της μετάδοσης , κάνοντας συνήθως τον ιμάντα να ξετανάει και να πέφτουν οι στροφές του κινητήρα όταν κινούμαστε με σταθερή ταχύτητα στην εθνική οδό και αρκετή ώρα, ή να κολλάει ο πείρος του βαριατόρ μέσα στη φωλιά του. Αυτός είναι ο λόγος που αναφέρει περί θερμοκρασιών η Malossi.
  • Διαδρομή εξέλιξης υλοποίησης: Τόσο σε θεωρητική όσο και σε πρακτική βάση, έχουν ληφθεί υπόψη όλα τα σφαιρικά, κυλινδρικά και ακτινικά συρόμενα συστήματα μεταλλικού τύπου στην αγορά και όλες οι δοκιμές έδωσαν μη ικανοποιητικά αποτελέσματα. Τα πρωτότυπα κατασκευάστηκαν με εναλλακτικά, μεταλλικά συστήματα, χωρίς να έχουν θετικά αποτελέσματα. Μόνο μετά από εξαντλητικές εργαστηριακές δοκιμές καταλήξαμε στην ανάπτυξη του Project Torsion Controller.

Από τη περιγραφή λοιπόν της Malossi καταλαβαίνουμε, ότι ενώ έχουμε επιλέξει ένα συγκεκριμένο ελατήριο που δείχνει πάντα την ίδια συμπεριφορά όταν συμπιέζεται π.χ. από μία πρέσα, δε θα έχουμε ποτέ την ίδια συμπεριφορά με το ίδιο ελατήριο, λόγω της  διαφορετικής εφαρμόσιμης δύναμης (τυχαία κάθε φορά λόγω τυχαίας στρέψης ή ολίσθησης του ελατηρίου)  σε κιλά από τον οδηγό ροπής προς το ελατήριο. Κατά αυτό τον τρόπο θα έχουμε τυχαία συμπεριφορά στη μετάδοση CVT του σκούτερ μας.

Δοκιμή: Ροζέτες Polini & Malossi για ελατήριο οδηγού ροπής

Malossi

Torsion controller 2514227

ΠΡΟΣΟΧΗ: 

Η Polini μας αναφέρει ότι το EVO SLIDER αφήνει το ελατήριο να περιστραφεί με ένα σταθερό τρόπο. Άρα αυτό θα περιστρέφεται πάντα.

Η Malossi δεν μας αναφέρει το πως το TORSION CONTROLLER λύνει το πρόβλημα της τυχαίας συμπεριφορά του ελατηρίου.

Δε μπορούμε να γνωρίζουμε αν το πρόβλημα με το TORSION CONTROLLER λύνεται :

  1. είτε προκαλώντας πάντα σταθερή δύναμη στρέψης και συμπίεση στο ελατήριο
  2. είτε προκαλώντας πάντα μόνο ολίσθηση (χωρίς στρέψη δηλαδή) και συμπίεση στο ελατήριο

Κόστος:

Γνωρίζουμε όλοι ότι η Malossi είναι “μαγαζί γωνία” και πουλάει πιο ακριβά από τη Polini, αλλά αυτή τη φορά τα πράγματα έχουν ξεφύγει καθότι είναι η πρώτη φορά που για το “ίδιο” πρόβλημα δίνουν ένα ανταλλακτικό που έχει τόσο ακραία διαφορά τιμής. Συγκεκριμένα οι τιμές σήμερα στις 26/10/2020 είναι:

    Ακριβώς η διπλάσια τιμή! Από τι είναι φτιαγμένη η ροζέτα της Malossi από χρυσάφι;

    Υλικό κατασκευής:

    • EVO SLIDER αποτελείται από τρεις δακτυλίους , ο πρώτος από βαμμένο ηλεκτροστατικά χάλυβα , ο δεύτερος μάλλον από καλής ποιότητας πλαστικό τύπου teflon και ο τρίτος από γαλβανισμένο χάλυβα
    • TORSION CONTROLLER αποτελείται από δύο δακτυλίους. ο πρώτος από αλουμίνιο με βαφή ανοδίωσης και ο δεύτερος από πλαστικό που πιθανολογώ είναι πλαστικό μεγάλης αντοχής και ίσως χαμηλής τριβής τύπου teflon

    Προφόρτιση ελατηρίου:

    • EVO SLIDER εξαναγκάζει το ελατήριο να κάνει προφόρτιση +5%
    • ΤΟRISON CONTROLLER δεν κάνει προφόρτιση στο ελατήριο

    Εδώ είναι η μεγάλη τους διαφορά:

    Ποιος είπε ότι το σκληρό ελατήριο είναι πιο καλό από το μαλακό; To σκληρό ελατήριο είναι καλό να τοποθετείται όταν είναι απαραίτητο. Γιατί ένα ελατήριο με μεγαλύτερη δύναμη τάσης τείνει να παγιδεύει τον ιμάντα μέσα στον οδηγό ροπής προκαλώντας έτσι φθορά στον ιμάντα και καταναλώνοντας άσκοπα άλογα σε τριβές που δεν φτάνουν ποτέ στον τροχό αλλά καταναλώνονται μεταξύ στροφάλου και μετάδοσης.

    Ολίσθηση ιμάντα:

    Αν ολισθαίνει ο ιμάντας μας ή αν ο οδηγός ροπής μας δεν μπορεί να ελέγξει τη ταχυστροφία του στροφάλου μας τότε σίγουρα θα χρειαστεί νέο σκληρότερο ελατήριο.

    Αυτό πιθανόν να συμβεί λόγω τοποθέτησης after market βαριατόρ με ελαφριές μπίλιες αλλά σίγουρα θα συμβεί σε αλλαγή κυλινδροπίστονων και εκκεντροφόρων με αποτέλεσμα να έχουμε υψηλότερη δύναμη και ταχυστροφία. Εκεί βέβαια  η λύση δεν είναι ένα σκληρό ελατήριο, αλλά ένας οδηγός ροπής από Malossi ή Polini με μαλακό ελατήριο.

    θα κλείσω όμως την παρένθεση που έκανα σχετικά με την ολίσθηση του ιμάντα γιατί το θέμα μας είναι οι δύο ροζέτες EVO SLIDER  & TORSION CONTROLLER. Ήθελα όμως να θίξω το θέμα του σκληρού ελατηρίου γιατί στη περίπτωση του EVO SLIDER θα μας απασχολήσει. Αυτός είναι και ο λόγος ότι η Polini δε το συμπεριλαμβάνει πάντα στα EVOLUTION KIT,  γιατί κάποιες φορές είναι προτιμότερο να έχουμε ασταθή συμπεριφορά ελατηρίου χωρίς EVO SLIDER παρά ένα ελατήριο πιο σκληρό κατά 5% με το EVO SLIDER. Η Polini παράγει δυο πολύ σκληρά ελατήρια (σκληρότερα από το λευκό της Malossi το ένα και το άλλο ίδιο με το κόκκινο της Malossi οπότε το +5% καταντάει υπερβολή σε κάποια βαριατόρ της.

    Οπότε με το Polini Evo Slider έχουμε:

    1. είτε ένα καταστροφικό εργαλείο που μας μεταβάλει πάντα ετσιθελικά με +5% τη προφόρτιση του ελατηρίου μας που είναι ήδη ιδανικό
    2. είτε ένα εργαλείο “Ελβετικό σουγιά” που μας δίνει αυτό το +5% που χρειαζόμασταν προσφέροντας μας ταυτόχρονα και την απαραίτητα ολίσθηση στο ελατήριο, απαγορεύοντάς το να κάνει στρέψη παρά μόνο συμπίεση. Αυτό το 5% είναι κάποιες φορές απαραίτητο γιατί το αμέσως επόμενο ελατήριο σε σκηρότητα που παράγεται είναι πολύ σκληρό για το set up της μετάδοσης μας. Για παράδειγμα το επόμενο ελατήριο που παράγετε μπορεί να είναι +10% που εμείς δε το θέλουμε.

    Έτσι έχουμε ένα εργαλείο ρύθμισης και ολίσθησης που μπορεί αποδειχθεί το “μάνα εξ ουρανού” ή η ίδια η καταστροφή.

    Με το Malossi δεν υπάρχει αυτή η ασάφεια. Παίρνεις αυτό που πλήρωσες να πάρεις. Με τo Polini παίρνεις είτε 2 σε 1 στα μισά χρήματα,  είτε τα παίρνεις κρανίο γιατί πέταξες χρόνο και χρήμα και χάλασες τη μετάδοση σου που δούλευε έστω και με ασάφεια.

    Επί του πρακτέου:

    Η ώρα τον δοκιμών έφτασε και δοκιμάσαμε και τα δύο sliders με πολλά και διαφορετικά set up και έγινε αυτό που περιμέναμε.

    1. Είχαμε πάντα άμεση απόκριση στο γκάζι και πάντα καλύτερο αρχικό άρπαγμα
    2. Είχαμε πάντα μα πάντα επαναληψιμότητα σε λάθε επιτάχυνση είτε 0-100 (με κρύο πάντα συμπλέκτη, διότι αν ζεσταθούν οι δίσκοι αλλάζουν οι παράμετροι)
    3. Είχαμε πάντα μα πάντα επαναληψιμότητα σε ρεπρίζ από οποιαδήποτε ταχύτητα
    4. Η Polini κάποιες φορές μας έφτιαξε το set up και κατεβάσαμε χρόνους και είχαμε καλύτερη αίσθηση κάποιες άλλες φορές μας το κατέστρεψε χάνοντας τη γραμμικότητα και την τελική ταχύτητα και κάνοντας το σκούτερ να μη μαζεύει χιλιόμετρα μετά τα 140 χ.α.ω. Επίσης έκανε το σκούτερ μέσα στη πόλη να δουλεύει το μοτέρ του σα blender έχοντας απότομες εκκινήσεις σα κλότσημα.
    5. Το φαινόμενο κάθε φορά που ανοίγεις το γκάζι τέρμα να έχεις διαφορετικές στροφές είτε σε 0-100 είτε σε ρεπρίζ εξαφανίστηκε. Εδώ αν το στροφόμετρο δείχνει 6.800 στροφές στην εκκίνηση σε κάθε εκκίνηση θα δείχνει 6.800 στροφές και όχι πότε 6.700 και πότε 6.900 στροφές, Αυτό τελειώνει. Διότι σταματάει και η ασάφεια της συμπεριφοράς του ελατηρίου.
    6. Τα sliders δεν δουλεύουν με πιο σκληρά ελατήρια από το λευκό της Malossi με κωδικό 2912772.W0 και το μπλε της Polini 243.080 . Δηλαδή δε δουλεύουν με το κόκκινο 2914023.R0 της Malossi , ούτε με το μοβ με 2917874.V0 της Malossi καθώς επίσης ούτε με το   με το μπλε 243.099 της Polini. Ο λόγος που δε δουλεύουν είναι διότι είναι τόσο σκληρά αυτά τα ελατήρια, που δεν είναι δυνατό να γίνει ολίσθηση του ελατηρίου από τα slider διότι οι δύναμη ακαμψίας είναι πολλά κιλά.
    7. Παραδόξως η Polini  συμπεριλαμβάνει το ΕVO SLIDER στη συσκευασία του ελατηρίου με κωδικό 243.099. Αν θέλετε να δείτε άσπρη μέρα και λιγότερους κραδασμούς μη χρησιμοποιείται το EVO SLIDER  με το συγκεκριμένο ελατήριο σας το γράφω μετά από δοκιμές που έκανα.
    8. Χρησιμοποιήστε τις ροζέτες είτε το  μπλε ελατήριο της Polini με κωδικό 243.080 είτε με το λευκό της Malossi με κωδικό 2912772.W0 , είτε με το κίτρινο της Malossi με κωδικό 2914024.Y0, είτε με το πράσινο της Malossi με κωδικό 2914401.G0, είτε με το “μαμά” ελατήριο για να γίνει σωστά αυτό που υπόσχονται: Η ΟΛΙΣΘΗΣΗ.  Η απιλογή ελατηρίου προφανώς πρέπει να γίνει σύμφωνα πάντα με την ακαμψία  που  χρειάζεστε για να μην ολισθαίνει ο ιμάντας σας μέσα στον οδηγό ροπής σας. Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε αυτό το άρθρο μου.
    9. Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε τις δύο ροζέτες με το “μαμά” ελατήριο και ας χάσετε λίγο σε επιτάχυνση. Θα αποκτήσετε εκπληκτικά ομαλή λειτουργία μετάδοσης. Ιδιαίτερα μέσα στη πόλη. Το ΕVO SLIDER με “μαμά” ελατήριο είναι πολλές φορές ένα ιδανικό Set Up ! 😉 Το Evo Slider δουλεύει πολύ καλά με το με το μαμά ελατήριο γιατί το σκληραίνει. Με μία προφόρτιση της τάξης του +5% που ασκεί σε κάθε ελατήριο, στο μαμά ελατήριο που είναι αρκετά μαλακό κάποιες φορές αυτό το +5% μετατρέπει το μαμά ελατήριο σε ιδανικό ελατήριο. Το Evo Slider με το μαμά προφορτισμένο με +5% είναι πολύ όμορφη εναλλακτική λύση που αξίζει να δοκιμάσετε!

    Σας βοήθησα όσο ήταν ανθρωπίνως δυνατό να κάνετε μία επιλογή. Αλλά μόνο με δοκιμές θα εξασφαλίσετε το 100% και μόνο αν αγοράσετε και τα δύο θα σας φύγει η απορία στην ερώτηση:  “πιο δουλεύει καλύτερα στο δικό μου set up;”

    Καλή επιτυχία ότι και αν αγοράσετε!

    4 thoughts on “Δοκιμή: Ροζέτες Polini & Malossi για ελατήριο οδηγού ροπής

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *