Οδηγός ροπής Polini σε βαριατόρ HI-SPEED EVOLUTION σε AK & TMAX 

Με ρώτησε ο Γιάννης σε ένα άρθρο σχετικό με τους οδηγούς ροπής που μπορείτε να διαβάσετε εδώ το εξής:

Θα συνδύαζες οδηγό ροπής Polini με Polini HI-SPEED EVOLUTION με μαλακό ελατήριο σε AK 550 ;

Λοιπόν η απάντηση είναι ότι κάτι τέτοιο δε θα το έκανε ούτε ό ίδιος ο Denis Polini , o δισέγγονος του Battista Polini 🙂 . Είναι εντελώς λάθος μηχανολογική προσέγγιση και ίσως αυτός είναι και ο λόγος που δεν έχουν ρίξει στην αγορά ένα ολοκληρωμένο ΚΙΤ όπως Over Range της Malossi ;).

Στο Evolution ΚΙΤ επειδή τα δύο πιάτα έχουν 13° κλίση προσπαθούμε να κρατήσουμε τον ιμάντα στη πρωτεύουσα εμπρόσθια τροχαλία (βαριατόρ) όσο μπορούμε περισσότερη ώρα χαμηλά. Αυτός είναι ο λόγος που χρησιμοποιούμε σκληρά ελατήρια για να το πετύχουμε και συγκεκριμένα τα σωστά ελατήρια για αυτό το Set Up είναι το λευκό Malossi και το μπλέ Polini 243.080. Με τον οδηγό ροπής της Polini επειδή έχει 45° διαδρομή, η άνοδος του ιμάντα στη πρωτεύουσα τροχαλία (βαριατόρ) είναι ακαριαία συγκριτικά με τον εργοστασιακό οδηγό ροπής, ΑΣΧΕΤΩΣ ΕΛΑΤΗΡΙΟΥ. Πόσο μάλλον αν χρησιμοποιήσουμε το μαλακό ελατήριο ή το μαμά ελατήριο.
Τι θα συμβεί αν παρόλα αυτά το δοκιμάσουμε:
Θα έχουμε ίδια ή καλύτερη επιτάχυνση 0-100 και μετά τα 100 χ.α.ω. το σκούτερ θα είναι “κουφάρι”.
ΑΛΛΑ το ερώτημα σου είναι από μόνο του ένα Case Study !!
Διότι αντιστρέφω την ερώτηση και ρωτάω τον εαυτό μου:
Τι θα συνέβαινε αν χρησιμοποιούσαμε το Polini Evolution ΚΙΤ σε ΑΚ & ΤΜΑΧ με οδηγό ροπής Malossi και εργοστασιακό ελατήριο ΤΜΑΧ 530 2012-2019 ;

ΙΣΩΣ ξαναγράφω ΙΣΩΣ πρόκειται για το απόλυτο Set Up 😉 .
Και εξηγώ το γιατί. Ο οδηγός ροπής της Malossi θα καθυστερήσει υπερβολικά να ανεβάσει τον ιμάντα ψηλά στη πρωτεύουσα τροχαλία (βαριατόρ) λόγω της διαδρομής των 45° . Εμείς όμως αυτό θέλουμε διότι το Evolution με τις 13° ενώ ξεκινάει υπέροχα, για την ακρίβεια καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο ΚΙΤ στην αγορά , σύντομα “κρεμάει” μετά τα 100 χ.α.ω. και γίνεται “τουριστάδικο” . Αυτό το κρέμασμα συμβαίνει λόγω της ταχύτατης ανόδου του ιμάντα στη πρωτεύουσα εμπρόσθια τροχαλία (βαριατόρ) που ωφείλεται στις 13° κλίση. Αυτός είναι και ο λόγος που η Polini συνοδεύει το ΚΙΤ με ελατήριο “πέτρα” για να καθυστερήσει το φαινόμενο. Αυτό το κρέμασμα εμείς θα το καθυστερήσουμε με τον οδηγό ροπής της Malossi ! To δε ελατήριο που αναφέρω δε το αναφέρω καθόλου τυχαία. Είναι πολύ μαλακό από εκκίνηση έτσι ώστε να μη βουίζει το μοτέρ σα blender μέσα στη πόλη και πιο σκληρό στη τελική από το μαμά του ΑΚ & ΤΜΑΧ 500 έτσι ώστε να περιορίσουμε την άνοδο του ιμάντα να συμβεί γρήγορα, αλλά όχι ακραία σκληρό όπως αυτό το μπλε που συνοδεύει το κιτ με κωδικό 243.099 το οποίο κάνει το σκούτερ να πέφτει σε ντουβάρι μετά τα 160 χ.α.ω. Το εργοστασιακό ελατήριο του ΤΜΑΧ 530 είναι πολύ μαλακότερο συγκριτικά με το 243.099 και έχει σύμμαχο στη προσπάθεια να κρατήσει τον ιμάντα χαμηλά στην εμπρόσθια τροχαλία (βαριατόρ) τον “καθυστερημένο” οδηγό της Malossi που χρειάζεται πολύ ώρα να ανεβάσει τον ιμάντα ψηλά στην εμπρόσθια τροχαλία.
Συμπέρασμα:
1. είτε ανακαλύψαμε την Αμερική
2. είτε θα γελάνε και τα πόμολα.

Υ.Γ. Αν υπάρχει ιδιοκτήτης που το έχει διαβάσει τον παρακαλώ να γράψει ακριβώς από κάτω στα σχόλια τις εντυπώσεις του 😉

Καλή τύχη και καλή διασκέδαση!

37 thoughts on “Οδηγός ροπής Polini σε βαριατόρ HI-SPEED EVOLUTION σε AK & TMAX

 1. Σταύρος Νταντους says:

  Έχω ένα ακ και του έχω βάλει

  1. Variator Polini 241.738 με το μπλε ελατήριο που έρχεται μαζί μέσα στο κουτί (+10%)
  2. Οδηγό ροπής Polini
  3. Ροζέτα malossi (κίτρινη κόκκινη)
  4. Φίλτρο dna
  5. Ολόσωμη Mivv oval
  6. Μπίλιες polini 13γμ

  Και εχω δυο τρεις ερωτήσεις τι διαφορετικό σετ απ να κάνω:

  1ο σετ απ
  Να αλλάξω μονο το ελατήριο και να βάλω το μαλακότερο μαμά Kymco ελατήριο

  2ο σετ απ
  Να αλλάξω και το ελατήριο το μαμά κυμκο, αλλα να βάλω και μπίλιες 12γρ

  3ο σετ απ
  Να βγάλω οδηγό ροπής και να βάλω άσπρο malossi ελατήριο (+13%) με τις 13γρ μπίλιες που φοράω

  4ο σετ απ
  Να βγάλω οδηγό ροπής, να βάλω μπίλιες 12γρ, να βάλω το άσπρο μαλοσσι ελατήριο (+13%) ή το μπλε polini (+10% που φοράω τώρα)
  Kai να του βάλω προγραμμά

 2. Γιάννης says:

  Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου..επίσης ,θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω ;;;το κίτρινο ελατήριο malossi με το slider της polini ώστε ναι είναι λίγο πιο σκληρό στην αρχή και λίγο πιο μαλακό στο τέρμα σε σχέση με του μαμά tmax που προτείνεις;; (Σκεφτομαι για 12 ή 13 μπίλιες)

  • Moto Rider says:

   Στον οδηγό ροπής της polini δεν είναι απαραίτητο. Μπορεί να δουλέψει και με ελατήρια που είναι αρχικά μαλακά και σκληραίνουν αργότερα. Για την ακρίβεια προτιμάει αυτά τα ελατήρια αυτός ο οδηγός . Ακριβώς το ανάποδο προτιμάει o polini. Αν όμως μπορείς να δανιστείς ένα κίτρινο που σίγουρα κάποιος γνωστός σου θα έχει , καλό είναι να το δοκιμάσεις να σου φύγει η απορία . Το καλό με τον οδηγό της polini είναι ότι με τη περιστροφή των 37 είναι ελάχιστα επιλεκτικός σε ελατήρια . Το κίτρινο της Polini με το λευκό της Malossi είναι παρόμοια ελατήρια . Αλλά το λευκό της polini έχει την πολυτέλεια του evo slider . Είναι εργαλείο ρύθμισης το evo slider και φυσικά είναι και slider . Είτε κίτρινο είτε λευκό polini θα δεις μικρή διαφορά διότι έχουν ίδια αρχή λειτουργίας. Με το εργοστασιακό ελατήριο από Yamaha Tmax 530 θα δεις ακριβώς την ανάποδη λειτουργία. Δοκίμασε τα και τα δύο . Μην αγοράσεις τίποτα. Μπορείς να τα δανειστείς. Απλά φρόντισε τα ελατήρια να μην έχουν περισσότερα από 10.000 χλμ ειδικά το κίτρινο που δεν αντέχει περισσότερο. Διαφορετικά δε μπορείς να βγάλεις ασφαλές συμπέρασμα τι σου αρέσει .

 3. Πέτρος says:

  Έχω ένα TL500 και του έχω βάλει το 12μπιλο της polini με το ελατήριο το μπλέ και το slider….έχει δώσει παντού και είμαι ευχαριστημένος…. αν βάλω και τον οδηγό ροπής της polini, θα δω κι αλλη βελτίωση ή θα καταστρέψω αυτό που έχω κάνει??

  • Moto Rider says:

   Πέτρο δεν έχω λύσει ποτέ TL. Ότι άποψη έχω είναι από τηλεφωνικές συζητήσει με κατόχους του και από φωτογραφίες που μου έχουν στείλει. Δε γνωρίζω καν αν μπορεί να τοποθετηθεί ο οδηγός της Polini. Αν μπορούσε να τοποθετηθεί η Polini θα το έγραφε επισήμως στο web site της. Άρα είτε δε μπορεί να τοποθετηθεί, είτε θέλει πατέντα. Αν μπορείς φέρε μου το σκούτερ να στο λύσω και να κάνουμε δοκιμές χωρίς χρήματα για εργατικά, παρά μόνο για τα υλικά. Αν θες να με στηρίξεις μπορείς να αγοράσεις τον οδηγό ροπής από το e-shop μου εδώ: https://malossi-polini.theoprofil.com/shop/yamaha/οδηγοσ-ροπησ-244-581/

   • Πέτρος says:

    Μπορεί να μην το αναφέρει αλλά είμαι 99,9% σίγουρος ότι μπαίνει! Εξάλλου και το βαριατορ που έβαλα είναι από TMAX 500! Και γνωρίζω ότι δέχεται και από TMAX 530! Επειδή το έλυσα εγώ είδα πωσ η μετάδοση είναι ίδια ακριβώς!

    Οκ γνωρίζω πως δεν το έχεις λύσει, αλλά ας πάρουμε υποθετικά ένα αδύναμο TMAX (γιατί αυτό είναι το TL) …αν λοιπόν σε ένα αδύναμο TMAX βάζαμε 12μπιλο polini (8,3γρμ) με οδηγό ροπής polini και ελατήριο το μπλε της polini με το evo slider…. τι πιστευεις εσύ οτι θα συμβεί?

    Υποθετικές ερωτήσεις με σίγουρα υποθετικές απαντήσεις!

    Υ.Γ. Μακάρι αν μπορούσα να έρθω βόλο να το δοκιμάζαμε αλλά δυστυχώς ο κύριος Χαρδαλιάς δεν μας επιτρέπει!

   • Πέτρος says:

    Ισχύει ναι! Εγώ για να προσομοιώσω την προφόρτιση που δίνει το evo slider πάτησα στην πρέσσα την μαμα ροζετα για να δώσω το απαραίτητο offset!

    Ο λόγος που δεν ταιριάζει είναι γιατί έχει μεγαλύτερη εξωτερική διάμετρο και βρισκει πίσω σε ένα λαμαρινάκι που έχει!

  • Πέτρος says:

   Σχετικά με τα παραπάνω και επειδή έχω λίγο μπερδευτεί με αυτά που έχεις αναφέρει και στα βιντεο σου αλλά και εδώ… έχεις αναφέρει πως το 12μπιλο λόγω το ότι έχει 13 μοίρες ανεβάζει πολύ γρήγορα τον ιμάντα….επίσης ο οδηγός ροπής της polini επειδή οι μοίρες στο έκκεντρο έιναι λιγότερες 38? αν θυμάμαι καλά, ανοίγει πιο εύκολα….άρα με βάση αυτά έχω ένα σεταπ που και μπροστά και πίσω τείνει να πηγαίνει εύκολα στην μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα και θα κρεμάει νωρίς….διορθωσέ με αν κάνω λάθος!

   Με βάση αυτά λοιπόν και για να καθυστερήσουμε λίγο τον ιμάντα να πάει στο κάτω μέρος στον οδηγό ροπής δε πρέπει να μπει ένα σκληρό ελατήριο? Δλδ ουσιαστικά αυτό το σεταπ που σου περιέγραψα πιο πάνω (12μπιλο, 8,3γρ και μπλε ελατήριο που δίνεται μαζί με το κιτ) μου φαντάζει ιδανικό!

   Αν τελικά όλα αυτά που σου λέω είναι μπαρούφες και έπρεπε σε ένα αδύναμο σκούτερ να συνδυάσεις 12μπιλο με οδηγο ροπής polini τι ελατήριο θα χρησιμοποιούσες και τι γραμμάρια μπίλιες? (υπόθεση κάνουμε…δε με πειράζει αν βγει λάθος, ούτως η άλλος έχω αποφασίσει να στον παραγγείλω τον οδηγό)

   • Moto Rider says:

    Το λάθος σου είναι ότι πιστεύεις ότι ο οδηγός ροπής ανοίγει πιο εύκολα από τον εργοστασιακό. Από τη στιγμή που λείπει η “μπανάνα” άρα δεν έχει υπάρχει καθετότητα σε κανένα σημείο του έκκεντρου σημαίνει ότι τελικά στα 3/5 του ο οδηγός ροπής της Polini ανοίγει δυσκολότερα . 😉 Αν θες να παραγγείλεις κάτι σωστό παράγγειλε ένα custom Kit για να σου έρθει κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σου . Διαφορετικά θα μπεις σε διαδικασία δοκιμών και πίστεψέ με θες να το αποφύγεις επειδή θα σε κουράσει. Αν θες αγόρασε το ΤΜΑΧ μου 😜😜😜

  • Λευτερης says:

   Έχω το tmax560 έχω βάλει to evulousion της pollini και οδηγό ροπής με το μπλε ελατήριο με 14’’ gr μπίλιες
   Ανεβάζει πολλές στροφές σαν να πατινάρει και μετά τα 140 ανεβάζει πολυ αργά τι έχω κάνει λάθος;

   • Moto Rider says:

    Λάθος ελατήριο, λάθος μπίλιες δε φταίει ο οδηγός ροπής. Προσπάθησε να πάρεις βοήθεια από τον άνθρωπο που σου το έστησε ή από αυτόν που σου το πούλησε. Είναι πολύ απαιτητικό βαριατόρ είναι εκπληκτικό αλλά θέλει γνώσεις να στηθεί.

  • Moto Rider says:

   Όχι. Και να τον βγάλεις αντί να πηγαίνεις πιο αργά μετά τα 140 θα πηγαίνεις πιο αργά μετά τα 160 αλλά θα χάσεις σε επιταχύνσεις με τέρμα γκάζι εν κινήσει. Το ΚΙΤ δε δουλεύει out of the box . Θέλει custom set up. Αυτός είναι ο λόγος που έχω προς διάθεση τα Custom Kits bt Moto Rider® . Η Polini σου δίνει ένα generic setup. . Δεν γνωρίζει ούτε τι εξάτμιση φοράς, ούτε πόσα κιλά είσαι, ούτε αν σε ενδιαφέρει το ταξίδι ή το φανάρι, ούτε αν φοράς φίλτρο , πρόγραμμα , χωνιά κτλ. Η Malossi ακόμα χειρότερα δε σου δίνει ούτε ελατήριο. Δεν είσαι ο πρώτος ούτε ο τελευταίος . Το έχουμε πάθει όλοι μας. Εγώ τη πρώτη φορά που είχα τοποθετήσει το Evolution τρελάθηκα με το πως πιάνει τα 0-80 και τρελάθηκα γιατί μετά τα 120 δεν επιτάχυνε. Μέχρι να καταλάβω πως δουλεύει σωστά μου πήρε 6 μήνες. Όταν το έστησα ήταν η Rolls Royce των βαριατόρ.

 4. Γιώργος says:

  Καλησπερα.
  Λοιπον εχω τα παρακατω σε ΑΚ 550:

  1. Polini evolution kit
  2. Μπιλιες τεσσερις 12αρες και 4 τεσσερις 14αρες
  3. Οδηγο ροπης Polini
  4. Φιλτρο DNA
  5. Ολοσωμη MIV Speed Edge ξεταπωτη

  * Επισης περιμενω απο βδομαδα τη ροζετα της Malossi.

  Θελω να ρωτησω αν ετσι θα δουλεψει σωστα ή θα χρειαστει μαλακοτερο ελατηριο ή οτιδηποτε αλλο κρινεις σωστο.

  Ευχαριστω εκ των προτερων και αναμενω τις συμβουλες σου.

 5. Δημητρης says:

  εχω ενα ΤΜΑΧ του 2007 και σκεφτομαι να το πειραξω λιγο ετσι για το χαβαλε μιας και μειμαι 45 χρονων και δεν κανω μλκιες στο τιμονι. Ενας φιλος μου προτεινε να βαλω της POLLINI variator ,ελατηριο και ιμαντα. Τι λετε και ποσο κοστιζει κατι τετοιο?

  • Moto Rider says:

   Συμφωνώ. Θα δεις “άλλο μηχανάκι”. Και μπορούμε να ρυθμίσουμε τις στροφές σε φυσιολογικά επίπεδα, να μην κάνει σα μπλέντερ μέσα στη πόλη.
   Το κόστος είναι :
   1. 135 ευρώ ο ιμάντας
   2. 295 ευρώ το βαριατόρ.
   Το βαριατόρ μπορείς να το αγοράσεις από εδώ: https://malossi-polini.theoprofil.com/shop/yamaha/polini-βαριατορ-hi-speed-12μπιλο-evolution-3-241-696/

   Αρχικά μπορείς να αποφύγεις τον ιμάντα σε περίπτωση που έχεις “σφιχτό” μπάτζετ. Το 100% της απόδοσης θα την πάρεις με τον ιμάντα. Επειδή όπως αναφέρεις είσαι 45 ετών πιστεύω και χωρίς τον ιμάντα θα μείνεις πολύ ευχαριστημένος.
   Καλή συνέχεια!

 6. stergiospa1988 says:

  Καλησπέρα!Ειμαι κάτοχος Yamaha tmax 500 2010 το αγόρασα δεύτερο χέρι από έναν γνωστό μου το μηχανάκι φοράει απ όσο ξέρω variator malossi multivar φίλτρο αέρα DNA και ολόσωμη εξάτμιση!
  Η ερώτηση μου τι θα μπορούσα να κάνω ώστε να το ολοκληρώσω φυσικά πάντα σε ατμοσφαιρικές αλλαγές
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

 7. Στεργιος says:

  Moto Rider καλησπέρα μια ερώτηση έχω άμα έχεις βάλει polini 12 μπιλο τι χρωμα ελατήριο είναι σωστό να μπει γιατί ακούω διαφορα για τα χρώματα και ότι πολλοί έχουν βάλει και αντί για καλύτερα τους έχει βγει χειρότερα..και εν τέλη κάνει κάποια δουλειά το ελατήριο η δεν αξίζει
  Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *