Οδηγίες πως να ρυθμίσετε τη μετάδοση CVT του σκούτερ σας

ΜΠΙΛΙΕΣ:

Αυξάνοντας το βάρος των ράουλων (μπίλιες), ο κινητήρας είναι υποχρεωμένος να λειτουργεί με μικρότερο αριθμό στροφών. Σε αυτήν την περίπτωση είναι απαραίτητο το μοτέρ σας να έχει δύναμη στις χαμηλές στροφές.

Αντιθέτως, μειώνοντας το βάρος των ράουλων (μπίλιες) ο κινητήρας λειτουργεί σε μεγαλύτερο αριθμό στροφών. Σε αυτήν την περίπτωση είναι απαραίτητο το μοτέρ σας να έχει δύναμη στις υψηλές στροφές . Αν συμβαίνει αυτό θα έχετε ακόμα περισσότερη επιτάχυνση συγκριτικά με το την παραπάνω περίπτωση. Γιατί? Διότι αν ο κινητήρας μας αποδίδει τη μέγιστη ιπποδύναμη σε υψηλό αριθμό περιστροφής τότε θα έχουμε διπλό κέρδος διότι τα ιδανικά ράουλα θα είναι αναγκαστικά ελαφριά και θα έχουμε λιγότερη αδράνεια περιστροφής στο στρόφαλο και φυσικά στο βαριατορ που είναι περασμένο στον άξονα του στροφάλου. Διότι το συνολικό βάρος στροφάλου + βαριατόρ συμπεριλαμβάνεται και το βάρος από τα ράουλα 😉

Δεν πρέπει να βάλετε ελαφριά ράουλα στο βαριατόρ σαν για να έχετε ευστροφία, αν ο κινητήρας εκεί ψηλά που στροφάρετε με αυτή τη ρύθμιση είναι εκτός περιοχής ωφέλιμης ισχύος. Διότι ναι μεν θα ξεκινήσετε καλά αλλά σύντομα θα ακούτε θόρυβο και θα είστε στο ίδιο μέρος καταναλώνοντας υπερβολική βενζίνη.

Το ζητούμενο είναι να έχουμε στο στροφόμετρο μας όταν ανοίγουμε τέρμα το γκάζι από τα 30 χλμ. ένδειξη κοντέρ, τις στροφές που ο κινητήρας μας, δίνει τη μέγιστη ιπποδύναμη είτε μέσω της ανακοίνωσης περί μέγιστης ιπποδύναμης του κατασκευαστή είτε μέσω δυναμομέτρησης  που έχουμε διαβάσει ή έχουμε κάνει για  να είμαστε ακόμα πιο σίγουροι. 

ΕΛΑΤΗΡΙΟ ΟΔΗΓΟΥ ΡΟΠΗΣ:

Το ελατήριο του οδηγού ροπής είναι ζωτικής σημασίας για να δώσει τη σωστή ποσότητα φορτίου στον ιμάντα μετάδοσης που πρέπει να είναι ισορροπημένο με τη δύναμη που αναπτύσσεται από τις μάζες φυγοκέντρησης του συνόλου βαριατόρ + ράουλων, σε σχέση πάντα με την ωφέλιμη περιοχή λειτουργίας του κινητήρα και τη δύναμη του κινητήρα. Εάν ο ιμάντας γλιστρήσει στον οδηγό ροπής ή στο βαριατόρ, θα χρειαστεί να τοποθετήσετε ένα ελατήριο με περισσότερο φορτίο. Στη συνέχεια, βαθμονομήστε ξανά το βαριατόρ σας. Αντίθετα, αν τοποθετήσετε ένα ελατήριο με πολύ φορτίο, θα χάσετε πολλή ισχύ από τον κινητήρα λόγω τριβής και ο ιμάντας μετάδοσης, μαζί με τις τροχαλίες του οδηγού ροπής , θα καταστραφεί γρήγορα.

Αυτός είναι ο λόγος που μισώ τα σκληρά ελατήρια! Ναι μεν σκληρό ελατήριο αλλά όταν είναι απαραίτητο και όχι ακραίες ρυθμίσεις. 

Σε περίπτωση που είστε κάτοχος ΤΜΑΧ 500/530/560 & ΑΚ 550 διαβάστε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ αυτό το άρθρο!

ΕΠΙΛΟΓΟΣ:

Είναι και τα δύο πολύ σημαντικά. Δεν μπορείς να ρυθμίσεις μία μετάδοση ρυθμίζοντας μόνο τις μπίλιες ή μόνο το ελατήριο του οδηγού ροπής. Πολλοί ιδιοκτήτες δεν ασχολούνται καθόλου με το ελατήριο και “πειράζουν” μόνο τις μπίλιες. Τεράστιο λάθος αν θέλετε το 100%. Και ποιος δε το θέλει;

17 thoughts on “Οδηγίες πως να ρυθμίσετε τη μετάδοση CVT του σκούτερ σας

 1. Χρηστος says:

  Είμαι κάτοχος ενός Kymco xciting s400 2020 mod. , ποια ακριβώς βελτίωση θα μου προτείνατε ;
  Σε πρώτη φάση αυτό εδώ το βαριατόρ που ξεκινάει στα φανάρια σα δαιμονισμένο : https://malossi-polini.theoprofil.com/shop/kymco/xciting/polini-βαριατορ-hi-speed-12μπιλο-241-716/
  Αργότερα και εφόσον το βαρεθείς μπορείς να “παίξεις” με εξάτμιση , πρόγραμμα και άλλα ελατήρια οδηγού ροπής.

  • Moto Rider says:

   To πρώτο πράγμα που πρέπει να αγοράσει κάποιος με το που στρώσει το μηχανάκι είναι ένα βαριατόρ. Αληθινό κέρδος με ελάχιστα χρήματα. Εξάτμιση, φίλτρο , πρόγραμμα , ελαφρύτερες μπίλιες, διαφορετικά ελατήρια , χωρίς βαριατόρ, είναι “άλλα λόγια να αγαπιόμαστε”. Και προφανώς μία εξάτμιση είναι ακριβότερη από ένα βαριατόρ, και ένα σετ μπίλιες μαζί με ένα ελατήριο κοστίζει το 50% της αξίας ενός βαριατόρ το οποίο περιλαμβάνει μπίλιες και συνήθως ελατήριο. Αυτό εδώ είναι ότι καλύτερο https://malossi-polini.theoprofil.com/shop/daelim/polini-βαριατορ-hi-speed-241-667/ Πολύ φθηνό και πείρος με λίπανση, και με κεραμική επίστρωση!

   • Χαρης says:

    Καταρχήν σε ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση!Το σετ περιλαμβάνει ελατήριο ή θα χρησιμοποιήσω το μαμά? Γιατί από ότι βλέπω στα βιντεάκια σου είσαι υπέρ του μαμά ελατηρίου…

    • Moto Rider says:

     Το σετ δεν περιλαμβάνει ελατήριο. Οπότε είτε χρησιμοποιείς το μαμά είτε αγοράζεις και ένα – δύο ελατήρια να έχεις να παίζεις. Αλλάζοντας ελατήριο αλλάζει όλη η μετάδοση. Το ελατήριο είναι η “ραχοκοκαλιά” της μετάδοσης. Φυσικά αν δεν έχεις βαριατόρ και ελατήριο να αλλάξεις το κέρδος είναι αμελητέο. Από εκεί και ύστερα είναι πόσο “άρρωστος” είσαι με το σκούτερ. Εγώ π.χ. δε θα άντεχα να μη δοκιμάσω και 2-3 ελατηριάκια 🙂 . Αλλά εγώ το λύνω μόνος μου και δε πληρώνω λύσε-δέσε στο συνεργείο. Αν πλήρωνα μπορεί να μην άλλαζα ελατήριο να μην έκανα δοκιμές. Πάντως μη σε ανησυχεί. Όταν ο κατασκευαστής δεν δίνει ελατήριο, σίγουρα μπορεί να δουλέψει και με το μαμά ελατήριο, αλλιώς θα έδινε!

 2. Βασίλης says:

  Καλησπέρα, είμαι κάτοχος xmax 400 του 2015….θέλω να το φρεσκαρω στα χαμηλά και ας χάσω λίγακι τελική.σκεφτομαι για μπίλιες malossi στο μαμά variator.να πάρω και ελατήριο ή λόγω του ότι αφήνω το μαμά variator δεν χρειάζεται? Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Moto Rider says:

   Βασίλη γεια σου! Το συγκεκριμένο scooter έχει πολύ μακριά κλιμάκωση σχέσεων (gear rato). Αυτός είναι και ο λόγος που βγάζει πολύ μεγάλη τελική. Αυτός είναι και ο λόγος που στα φανάρια σε περνάνε τα beverly 350. Αν δε σπάσεις αυγά δε θα φας ομελέτα. Το συγκεκριμένο σκούτερ στα χαμηλά είναι “ύπνος βαθύς”. Οπότε αν δε βάλεις βαριατόρ δε θα δεις “προκοπή”. Είναι από τα πιο δύσκολα σκούτερ να βελτιώσεις! Είναι πολύ μακρύ! Μην αγοράζεις καθόλου μπίλιες. Πάνε τα χρήματα χαμένα. Αν παρόλα αυτά θέλεις να αγοράσεις πες αν έχεις το μοντέλο euro 3 ή euro 4 να σου προτείνω τι γραμμάρια να βάλεις.

   • Βασίλης says:

    Τόσο δύσκολο ε?το variator ξεφεύγει λίγακι στα χρήματα αλλιώς θα πήγαινα εκεί κατευθείαν.
    Απλά επειδή θα αλλάξω ιμάντα και θα λυθεί που θα λυθεί είπα να έβαζα και μπίλιες.Το euro 3 έχω!όσο για το ελατήριο που σε ρώτησα, θα βοηθούσε καθόλου?

    • Moto Rider says:

     Βασίλη για το μοντέλο σου αγοράζεις αυτές εδώ τις συγκεκριμένες https://malossi-polini.theoprofil.com/shop/yamaha/tmax/σετ-ραουλα-malossi-14gr-6613561-c0/
     Για ελατήριο μη το σκέφτεσαι καν! Ζημιά θα κάνεις. Καλό είναι να κερδίζω χρήματα , αλλά δε θέλω να κερδίζω χρήματα πουλώντας άχρηστα πράγματα. Το ελατήριο για εσένα είναι άχρηστο.
     Μπορώ να σου προσφέρω βαριατόρ Polini στα 190 ευρώ . Το Malossi είναι πιο ακριβό και κοστίζει 200 ευρώ.
     Καλές αγορές!

     • Βασίλης says:

      Σίγουρα για αυτή την διαφορά δεν θα το σκεφτόμουν και θα πήγαινα στο malossi.
      Το variator έχει και μπίλιες μαζί ή αγοράζονται ξεχωρίστα? εννοείται πως εκτιμώ τον επαγγελματισμό σου γιατί άλλοι το μόνο που θα σκεφτόντουσαν θα ήταν να πουλήσουν .

     • Moto Rider says:

      Βασίλη το βαριατόρ περιλαμβάνει μπίλιες . Πρακτικά δεν πωλείται βαριατόρ χωρίς έστω ένα σετ μπίλιες. Το συγκεκριμένο διαθέτει συγκριμένα 2 σετ . 1 set των 10 γρ. & 1 set των 12 γρ.

 3. Αντωνης says:

  Καλησπερα.Εχω ενα Sh300 αγορασμενο καινουργιο το 2007.Πριν χρονια ειχα αγορασει ολη την μεταδοση της Πολινι (βαριατορ, συμπλεκτη, ιμαντα κτλ). Στην αρχη μου φανηκε πολυ καλο.Αργοτερα με κουρασε.Εκανε κατι κλωτσηματα κατα την εκκινηση και στις ανηφορες με φορτιο σε χαμηλες ταχυτητες.Απο τοτε ειναι στα κουτια τους.Ποια ειναι η αποψη σου σχετικα και μηπως εγινε καποιο λαθος στην τοποθετηση;;;

 4. Αντώνης says:

  Καλησπέρα αρχηγέ μου , θα ήθελα να ρωτήσω και εγώ με τη σειρά μου ένα δυο πραγματάκια μιας και είσαι γνωστης. Σε xtown βάζεις polini και κρατάς τις μπίλιες του κιτ; Η βάζεις άλλες μπίλιες ; Και αν ναι ποιες προτείνεις και ποσα γραμμάρια; Ακομα , κρατας το βαριατορ αυτό με το μαμά ελατήριο ή το βγάζουμε και πάμε χωρισ ; Μιλάμε για κίνηση στη πόλη πάντα. Ευχαριστώ

  • Moto Rider says:

   Αντώνη καλημέρα.
   Το άρθρο το γράψαμε για να βοηθήσουν τον εκάστοτε κάτοχο (όχι τους πελάτες μας ) να ρυθμίσει μόνος του το σκούτερ και να μην είναι δεσμευμένος από εμάς .
   Από τη στιγμή που διάβασες το άρθρο και εξακολουθείς να έχεις απορίες τότε θα πρέπει πρώτα να αγοράσεις κάτι από εμάς και στη συνέχεια να σε βοηθήσουμε. Αλίμονο αν για κάθε μηχανάκι δίναμε τις “συνταγές” δημόσια. Καταλαβαίνεις ότι υπάρχει ανταγωνισμός και ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΈΝΑ set up δημόσια δε θα δώσουμε εκτός και αν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος. Κάποια στιγμή παλιά το είχαμε κάνει . Το σίγουρο είναι ότι δίνουμε βοήθεια στους πελάτες μας τηλεφωνικά ή μέσω μηνυμάτων οπότε χρειαστούν .
   Ευχαριστώ για τη κατανόηση .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *