Αναδημοσιεύσω και να προσαρμόζω στην Ελληνική γλώσσα τη δουλειά ενός Ιταλού μηχανικού και κάτοχου ΤΜΑΧ 530 DX 2017. Δοκίμασε λοιπόν τις 2 πιο δημοφιλείς εξατμίσεις για τα ΤΜΑΧ 530: την Akrapovic που την προτείνει η ίδια η Yamaha και την πουλάει σαν γνήσιο ανταλλακτικό βελτίωσης και φυσικά την Termignoni. Οι εξατμίσεις τοποθετήθηκαν στον ίδιο σκούτερ , που φορούσε την μανίσια εργοστασιακή μετάδοση , προκειμένου οι υποψήφιοι αγοραστές των δύο άνωθεν εξατμίσεων να έχουν πλήρη αντικειμενική γνώση πόσα άλογα επιπλέον θα δώσουν σε ένα “μαμά” σκούτερ χωρίς καμία άλλη παράμετρο να έχει πειραχθεί π.χ. βαριατόρ, πρόγραμμα, σώματα μ φίλτρο κ.τ.λ. Το TMAX αφού φόρεσε και τις 2 after market εξατμίσεις, ανέβηκε στο δυναμόμετρο εναλλάξ και αφού πρώτα έγινε το κατάλληλο ζέσταμα στο κινητήρα και στη μετάδοση πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες δυναμομετρήσεις. Μάλιστα επειδή οι αγοραστές των after market εξατμίσεων αφαιρούν τους καταλύτες για να πάρουν τη βέλτιστη δυνατή απόδοση, αποφασίστηκε να αφαιρεθούν οι καταλύτες και από τις δύο εξατμίσεις. Η εργοστασιακή εξάτμιση έχει μη αφαιρούμενο καταλύτη, εκτός και αν κάποιος αποφασίσει να “σφάξει” την εργοστασιακή εξάτμιση με τροχό, αφαιρέσει τον καταλύτη και στη συνέχεια να ξανακλείσει την εξάτμιση κάνοντας ηλεκτροσυγκόλληση και εκ νέου βαφή στα σημεία της συγκόλλησης. Η παραπάνω διαδικασία συνηθίζεται να γίνεται συχνά από κατόχους ΤΜΑΧ αλλά εμείς εδώ θέλαμε να συγκρίνουμε δύο special πανάκριβες εξατμίσεις σε cheat mode χωρίς καταλύτη εναντίον μίας εργοστασιακής εξάτμισης που έχει πίσω τη μελέτη ενός κολοσσού όπως η Yamaha (η οποία όμως φοράει και καταλύτη). Η σύγκριση προφανώς και είναι άδικη διότι η εργοστασιακή εξάτμιση χωρίς καταλύτη θα έδινε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα από τα ήδη εκπληκτικά αποτελέσματα που έδωσε!!! Πάμε λοιπόν να δούμε τι συνέβη! Παρακάτω, μπορείτε να δείτε το γράφημα με τη σύγκριση:
  • Εξάτμιση Termignoni με κόκκινη γραμμή
  • Εξάτμιση Akrapovic με μπλε γραμμή
Όπως μπορεί να συναχθεί από την ανάγνωση των γραφημάτων, η μία εξάτμιση κερδίζει κάτω (Termignoni) ενώ η άλλη κερδίζει παραπάνω (Akrapovic). Παρακάτω, μπορείτε να δείτε το γράφημα με τις τρεις συγκρίσεις:
  • Mανίσια εξάτμιση με κόκκινο γραμμή
  • Εξάτμιση Termignoni με μπλε γραμμή
  • Εξάτμιση Akrapovic με κόκκινη γραμμή
Συμπεράσματα:
  1. Η Terignoni επειδή είχε φάει πολύ κράξιμο, αναφορικά με την εξάτμιση της για τα ΤΜΑΧ 530  μοντέλα 2012-2016 ότι “άδειαζαν” τα σκούτερ πολύ χαμηλά (εννοώ στις χαμηλές στροφές) , πράγμα που την έκανε κατάλληλη μόνο μόνο για πολύ βελτιωμένα σκούτερ, αποφάσισε στο μοντέλο 2017-2019 να πάει στην αντίπερα όχθη για να μπορέσει να ανεβάσει τις πωλήσεις της. Συγκεκριμένα έκανε μία εξάτμιση που είναι πιο γεμάτη χαμηλά ακόμα και από την εργοστασιακή. Είναι σα να σου λέει: αγόρασε με κάνω και για το δικό σου σκούτερ όχι μόνο για τα “φτιαγμένα”.
  2. Η Termignoni το παραξήλωσε διότι εκεί χαμηλά που δίνει τη παραπάνω ιπποδύναμη συγκριτικά με τη μαμά εξάτμιση δε πρόκειται ποτέ να δουλέψεις το σκούτερ καθότι το σκούτερ ήδη με 4.000 rpm έχει 50 χλμ. άρα κάτω από 50 χλμ. η επιπλέον δύναμη δεν αποσκοπεί πουθενά παρά μόνο σε κόντρες ή πατήματα και φυσικά από στάση και όχι από roll.
  3. H μεσαία περιοχή αλλά και η διάρκεια ψηλά είναι προνόμιο της Akrapovic που σίγουρα είναι πολύ πιο ορθολογιστική η περιοχή που επέλεξε να δώσει την όποια επιπλέον ιπποδύναμη. Η οποία όμως επιπλέον ιπποδύναμη “είναι της πλάκας” και δεν αξίζει ούτε 200 ευρώ πόσο μάλλον 1200. Συνολικά κερδίζεις 0,72 άλογα 😉 ΠΡΟΣΕΞΤΕ 0,72 άλογα και η μαμά φοράει καταλύτη η Akrapovic ΔΕ φοράει καταλύτη 😉
  4. Η εργοστασιακή εξάτμιση ξεφτιλίζει και απομυθοποιεί τις άλλες δύο εξατμίσεις. Είναι συνολικά καλύτερη ακόμα και αν χάνει επιμέρους στα σημεία από τις άλλες δύο. Δε μας ενδιαφέρουν τα σημεία αλλά η ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΞΑΤΜΙΣΗ και αυτή είναι η εργοστασιακή. Μέχρι τις 5.500 στροφές που είναι τα 110 χ.α.ω. δηλαδή η καθημερινή ταχύτητα λειτουργίας που είναι από 0-110 χ.α.ω. είναι με διαφορά καλύτερη από Akra & Termi. Στην τελική ταχύτητα δηλαδή στη διάρκεια ψηλά (η δυνατότητα της να κρατάει τα άλογα όταν έχει τελειώσει το βαριατόρ και πλέον σπρώχνει ο κινητήρας με υπερστροφία το λεγόμενο “Over Rev” είναι καλύτερη από την Termignoni που ΔΕ ΦΟΡΑΕΙ ΚΑΤΑΛΥΤΗ 😉 . Φανταστείτε να αφαιρέσουμε το καταλύτη από την εργοστασιακή τι έχει να γίνει.
  5. Πριν προλάβετε να μου γράψετε στα σχόλια ότι αυτές εξατμίσεις είναι καλές μόνο με φίλτρο και πρόγραμμα θα σας απαντήσω: Τι σας κάνει να πιστεύεται ότι αν αφαιρέσω τον καταλύτη στη μαμά εξάτμιση βάλω φίλτρο και πρόγραμμα δε θα πάω ακόμα καλύτερα από τις άλλες δύο ;
  6. Αν θέλετε after market εξάτμιση αγοράστε τη πιο φθηνή. Θα κάνει διαφορετικό ήχο από την εργοστασιακή, θα έχετε διαφορετική εξάτμιση από την εργοστασιακή και θα κάνετε και πάλι το κομμάτι σας. Αν θέλετε να πληρώσετε τα δάνεια της Αγγλίας αγοράστε μια Akrapovic “γνήσια” να κάνετε τη Yamaha πλούσια.  Η μία Termignoni για να πληρώσετε ΕΣΕΙΣ τα συμβόλαια που έχει η Termignoni με τους οδηγούς στα ΜΟΤΟ GP  🙂 Το “γνήσιο” έχει άλλη χάρη 🙂
  7. Σε ΤΜΑΧ 500 η εξάτμιση είναι απαραίτητη. Στο ΤΜΑΧ 530 2012-2016 δε γνωρίζω. Στο ΤΜΑΧ 530 2017-2019 είναι εξωφρενική πολυτέλεια.  
Αντί επιλόγου, αν δε σας ενδιαφέρει το οπτικό ζήτημα (αισθητική) και το θέμα του διαφορετικού ήχου μην αγοράζεται εξάτμιση για το ΤΜΑΧ σας αλλά φτιάξτε την εργοστασιακή να μην έχει καταλύτη. Μπορεί να ζω την οικογένεια μου , πουλώντας εξαρτήματα βελτίωσης αλλά ότι δοκιμάζω ΚΑΙ ΔΕ ΔΟΥΛΕΥΕΙ θα είμαι εδώ να το γράφω ότι ΔΕ ΔΟΥΛΕΥΕΙ. Εν κατακλείδι αν με πρόγραμμα και φίλτρο και με αφαίρεση καταλύτη από τη μαμά εξάτμιση , ξανακάνουμε πάλι δυναμομετρήσεις και μας δώσει η Termignoni ή  η Akrapovic 0,5 άλογο παραπάνω από την εργοστασιακή εξάτμιση (αν μας το δώσει , εγώ αμφιβάλλω…) , και θέλετε να δώσετε 1200 – 1500 ευρώ για να αγοράσετε πρόγραμμα + φίλτρο + εξάτμιση εγώ σας προτείνω να κρατήστε τα χρήματα σας, πουλήστε το ΤΜΑΧ 530  και αγοράστε ένα ΤΜΑΧ 560. Θα πάτε με διαφορά πιο γρήγορα και θα έχετε πιο καινούριο σκούτερ. Γράψτε τη γνώμη σας κάτω στα σχόλια. Καλή επιτυχία και καλές αγορές σε ότι και αν αγοράσετε!

4 thoughts on “Συγκριτική δοκιμή εξατμίσεων για TMAX 530 2017-2019

  1. Emmanouil says:

    Όπως ακριβως τα λες! Στο 530 2017-2019 είναι εξωφρενική πολυτέλεια. Στο 560 όμως? Και τοποθετούμαι…
    Στο 560 η Yamaha κράτησε σε φιλοσοφία αρχιτεκτονικής της εξάτμιση του 530 2017 προσθέτοντας έναν ακόμα καταλύτη λόγω euro 5. Αποτέλεσμα το μηχανάκι ειδικά χαμηλά να μην αναπνέει καλά. Από πρόσφατες συζητήσεις αλλά και δοκιμές φίλων ένα τμαχ 560 με εξάτμιση aftermarket χωρίς καταλύτη, έχει μεγάλη διαφορά από ένα τμαχ 560 με στοκ εξάτμιση (Δυναμό μετρήσεις δεν έχω αλλά ο δρόμος είναι η καλύτερη εικονα) και όταν λέμε μεγάλη, εννοούμε αρκετή ώστε να αποτυπώνεται στο δρόμο. Άρα λόγω της ύπαρξης ενός ακόμα καταλύτη τα πράγματα αλλάζουν και ίσως από εξωφρενική πολυτέλεια γίνεται απαραίτητη ξανά!
    Θα ήθελα με τη πάροδο του χρόνου αυτού να δούμε τι θα κυκλοφορήσει και πιο επίσημα… βέβαια θα μου απαντήσει τότε κάποιος ας αφαιρέσουμε και τους δυο καταλύτες από τη στοκ εξάτμιση για να γίνει πιο δίκαιο… να δεν θα έχει άδικο, όμως μήπως η διπλή αφαίρεση και συγκόλληση φτάσει να κοστίζει όσο η αγορά μιας αφτερμαρκετ? Και με αβέβαιο αποτέλεσμα φυσικά..😉

    • Moto Rider says:

      Δεν έχω λόγο να μη το πιστέψω γιατί και ΠΑΛΙ θα κάνουμε σύγκριση unfair! Αυτή τη φορά ο φίλος σου έβαλε after market κλασικά χωρίς καταλύτη (λάβε υπόψιν , ότι Γερμανία, Ελβετία δεν γίνεται να κάνεις κάτι τέτοιο), και σύγκρινε την απόδοση με τη μαμά που έχει ακόμα μεγαλύτερους καταλύτες επιπέδου Euro 5. Παιδιά το ξεφτιλίσαμε. Είναι σα να βάζεις τη Ρεάλ Μαδρίτης να παίξει επίσημο ματς με τα Κάτω Πατήσια. 🙂 Όσο και μελέτη να κάνει η φουκαριάρα η Yamaha στη νέα εξάτμιση του 560 , το να μην εκπέμπεις καθόλου θόρυβο και καθόλου καυσαέρια είναι άνιση μάχη εις βάρος της.
      Από την άλλη επειδή πριν εφευρεθεί το διαδίκτυο ότι μπούρδα μου λέγανε την πίστευα , δε πιστεύω τίποτα. Αυτό το “πάει πολύ καλύτερα” , θέλω να το δω αποτυπωμένο στο δυναμόμετρο!! Άμα το καλύτερα είναι 1 άλογο που κοστίζει 1.200 ευρώ , ευχαριστώ δε θα πάρω.
      Τέλος αν βγάλεις καταλύτες από τη μαμά 560, και την ανεβάσεις δυναμόμετρο τι θα γίνει οέο? Αυτά όλα πρέπει να τα δοκιμάσουμε και μετά να πληρώσουμε τα 1.200 ευρώ στη κάθε κυρία Akrapovic & Terignioni. Και στο φινάλε μία ελεύθερη εξάτμιση χωρίς καταλύτη και από μάρκα “2ης ταχύτητας” να είναι π.χ. Gianelli , Arrow λογικά καλύτερα θα πηγαίνει από τη μαμά Euro 5. Πρέπει να δώσω τα 1.200 να αγοράσω τη “γνήσια” Yamaha της Akrapovic ? Προτιμώ να τα φάω σε χρήματα για βενζίνες ταξίδια στο εξωτερικό. Πάντως αν κάποιος βρει κάποια δυναμομέτρηση με ενημερώνει. Ήδη έχω βρει μία και σύντομα θα τη σηκώσω.

  2. totemos says:

    Δεν θα περίμενα ποτέ ότι η διαφορά της εργοστασιακής εξάτμισης από τις aftermarket θα είχε τόσο μικρό κέρδος σε ιπποδύναμη. Και λέω μικρό κέρδος διότι όπως αναφαίρετε και στο δημοσίευμα, το πληρώνεις και μάλιστα αδρά. Συν ότι είσαι εκτος προδιαγραφών εν σχέση με το Euro 4.

    Θα ήταν βέβαια χρήσιμο να γνωρίζουμε τι θα γινόταν στην περίπτωση που το TMAX θα είχε εγκατεστημένα τα γνωστά Βαριατορ, μπίλιες, ιμάντα, φιλτρο εισαγωγής και γινόταν πάλι οι μετρήσεις σε δυναμόμετρο αλλά δοκιμάζοντας και άλλες εταιρείες όπως arrow, Gianneli κτλ

    • Moto Rider says:

      Αγαπητέ φίλε το βαριατορ δεν μπορεί να αλλάξει την ιπποδύναμη του κινητήρα ασχέτως αν το τύμπανο του δυναμομετρου τρελενεται και δείχνει παραπάνω ιπποδύναμη. Ο λόγος που τρελενεται είναι ότι αυτός που κάνει τη δυναμομετρηση δε κλειδώνει το βαριατορ σε ένα σημείο (να κουμπώσει δηλαδή μια ταχύτητα) αλλά ρο έχει ελεύθερο. Άρα μοιραίως βλέπεις περισσότερα άλογα (εικονικό ). Με το φίλτρο μπορείς να δεις κάποια διαφορά όπως ακι με την εξάτμιση διότι αυτά επεμβαίνουν στη. Αναπνοή και στην εισαγωγή του κινητήρα. Το βαριατορ δεν επεμβαίνει στον κινητήρα. Οι σχεδιάσεις από τα εργοστάσια είναι πάρα πολύ καλές και είναι πολύ δύσκολο να έχεις περισσότερες απολαβές αν δεν κάνεις θόρυβο και ταυτόχρονα να ρυπαίνεις το περιβάλλον. Προ διάγραμμα της φωτογραφίας είναι με κλειδωμένο το βαριατορ για αυτό και βλέπεις την αληθινή ιπποδύναμη σε συγκεκριμένες χιλιάδες στροφές . Όταν το βαριατορ δεν κλειδωθεί στον οριζόντιο άξονα του γραφήματος αντί για στροφές κινητήρα βλέπεις χιλιόμετρα. Όσο ελεαφρένεις τις μπίλιες και κανείς νέα δυναμομετρηση τόσο (συνήθως) περισσότερα άλογα βλέπεις. Τα έχω πει 100 φορές αλλά δεν ακούει κανείς γιατί για να κλειδώσεις το βαριατορ θέλει μια παραπάνω ταλαιπωρία. Καλό καλοκαίρι και καλά χιλιόμετρα .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *