Υπερωρίες του βεντιλατέρ

Όταν αγόρασα το Tmax 530 2018 μου έκανε εντύπωση πόσο συχνά έμπαινε σε λειτουργία το βεντιλατέρ μολονότι δεν πιέζω το σκούτερ. Μαθημένος δε και από το εξαιρετικό Piaggio X10 350cc που αν δε το γνωρίζετε φοράει τον εκπληκτικό κινητήρα του Beverly 350, το οποίο σε 3 χρόνια άναψε βεντιλατέρ 3 φορές (!) αποφάσισα να βρω μια λύση. “Κάτι φταίει” είπα μέσα μου δε μπορεί κάτι θα φταίει.

Διάρκεια αντιψυκτικού:

Τα αντιψυκτικά διαλύματα αν δεν είναι μακράς διαρκείας θέλουν αλλαγή κάθε 4 χρόνια και μετά κάθε 2 χρόνια εκτός και αν το εγχειρίδιο αναφέρει κάτι διαφορετικό. Συγκεκριμένα της Yamaha αναφορικά με το Tmax αναφέρει κάθε 3 χρόνια (νορμάλ διάστημα). Περιέχουν συνήθως αιθυλενογλυκόλη στα Αγγλικά Ethylene Glycol και διαφόρους αναχαιτιστές που προσπαθούν να αναχαιτίσουν τα άλατα που προέρχονται απο το νερό οταν αυτό πλησιάζει σε θερμοκρασία βρασμού. Ας μη ξεχνάμε τους 88-92 ºC που είναι η φυσιολογική θερμοκρασία ενός κινητήρα ότι είναι ιδανική για τη δημιουργία επικαθίσεων αλάτων. Τα άλατα εἰναι υπεύθυνα για τη διάβρωση του αλουμινίου και κυριως των κυλινδροκεφαλών που είναι και οι πιο ευαίσθητες λογω της υψηλής θερμοκρασίας που αναπτύσουν.

Τι είναι οι αναχαιτιστές:

Οι αναχαιτιστές προσπαθούν να περιορίσουν τα άλατα τα οποία με τη σειρά τους προκαλούν διάβρωση προσπαθώντας να παθητικοποίησουν το διάλυμα κάνοντας το αλκαλικό. Το πρόβλημα είναι ότι οσο περισσότερη αιθυλενογλυκόλη επι τοις % προσθέτεις στο απεσταγμένο νερό, δημιουργώντας έτσι μειγμα αντιψυκτικού υγρού, τόσο αυτό χάνει τις ιδιότητες που έχει να δροσίζει τον κινητήρα. Απο την άλλη αν δεν προσθέσεις αιθυλενογλυκόλη, το νερό στους μηδέν βαθμούς θα παγοποιηθεί και θα ραγίσει ο κινητήρας με τεράστια οικονομική ζημιά για τη τσέπη μας. Οπότε ανάλογα με το ποσοστό επί τοις εκατό που προσθέτουμε αιθυλενογλυκόλη προετοιμάζουμε ενα μείγμα που μπορεί να προστατέψει τον κινητήρα από συγκεκριμένους βαθμούς υπό του μηδενός, αλλά παράλληλα καταργούμε την ευεργετική ιδιότητα δροσισμού που έχει το νερό, με αποτέλεσμα να έχουμε συχνή λειτουργία του βεντιλατέρ. Η χαμηλή περιεκτικότητα σε εθυλενογλυκόλη δεν επιτρέπει στο βεντιλατέρ να ανάψει ή αν αυτό ανάψει ανάβει πιο σπάνια ή σβήνει πιο γρήγορα.

Το τέλειο διάλυμα:

Ποιό είναι λοιπόν το τέλειο διάλυμα σε ποσοστό επί τοις εκατό; Είναι αυτό που 100% θα μας προστατέψει από πιθανή παγοποηση. Συγκεκριμένα παραθετω πίνακα με τις θερμοκρασίες παγοποίησης του διαλύματος ανά ποσοστό περιεκτικότητας επί τοις % σε εθυλενογλυκόλη. Για το 80% της Ελλάδας ένα διάλυμα 25% (δηλαδή 3 μέρη αιθυλενογλυκόλης με 3 μέρη απεσταγμένου νερού) είναι το ιδανικό. Καλύπτει τον κινητήρα μας μέχρι -12 C°, που για μένα που μένω στο Βόλο και το 50% που μένει ΑΘΗΝΑ είναι μια χαρά. Κάτοικοι σε περιοχές π.χ Νευροκόπι, Φλώρινα, ή Τρίκαλα, ή Λάρισα ή Κοζανη ίσως πρέπει να πάνε στο 32,5% που ειναι για -18% °C.

Πρόταση YAMAHA για ΤΜΑΧ:

H Yamaha ως παράδειγμα, για να έχει το κεφάλι της ήσυχο και να μην πληρώσει τυχόν εγγυήσεις και επειδή όλα αυτά δεν μπορεί να κάτσει να τα μάθει στον αγοραστή προτείνει είτε το δικό της “γνήσιο” αντιψυκτικό Yamalube είτε σε περίπτωση γραφει που δε μπορούμε να το βρούμε να αγοράσουμε διάλυμα με ποσοστό 50% αιθυλενογλυκόλης, δηλαδή διάλυμα για -38% ºC. Μάλλον στη Σιβηρία και στην Aνταρκτική έχει πολλά TMAX :). Αυτά σας τα γράφω γιατί λέτε ότι οι Ιάπωνες είναι τα σοφά πουλιά και οι ότι οι Ιταλοί είναι οι “άμπαλοι” της παρέας.

Yamacool

Αντιψυκτικό της Yamaha

Πρόταση PIAGGIO για X10:

Αντιθέτως το Piaggio X10 προτείνει το AGIP PERMANENT SPEZIAL ένα εξαιρετικό αντιψυκτικό που και αυτό έχει όμως μεγάλο δείκτη -40º C. Αυτό το μοντέρνο προϊόν είναι συμβατό με προϊόντα παλιάς τεχνολογίας αλλά για να πιάσει το 100% της απόδοσης του δεν πρέπει να το αναμιγνίετε με παλαιού τύπου αντιψυκτικά. Είναι μοντέρνο γιατί περιέχει προσεκτικά επιλεγμένους αναστολείς πυριτικών, αμινών, νιτρωδών, βορίου και φωσφορικών και επομένως είναι φιλικός προς το περιβάλλον.

ENI/AGIP Permanent Spezial Coolant

Πρόταση της Piaggio

Πρόταση SYM για MaxsymTL:

H SYM προτείνει LONG-LIFE. Διαβάζοντας το εγχειρίδιο της SYM για το TL500 διάβασα ότι φοράει Long Life αντιψυκτικό φυσικά μάρκας τι άλλο; SYM Long Life Coolant. Μπράβο όμως επειδή σε αντίθεση με τη Yamaha η SYM σου προτείνει να αλλάξεις το ποσοστό επί τοις 100 % του διαλύματος. Σου δίνει ένα πινακίδιο που σε “ψιλιάζει” ότι μπορείς να το κάνεις. 😉 Και στο τέλος αναφέρει οτι το μαμά αντιψυκτικό είναι 50%-50% δηλαδή για -36 °C μάλλον στην ανταρκτική εκτός από Tmax κυκλοφορούν και TL500 🙂

Long Life Coolant

Πρόταση της SYM. Η μοναδική εταιρεία που δηλώνει Long Life αντιψυκτικό

Φωτογραφία από το εγχειρίδιο του Maxsym TL

To πινακίδιο αναφέρει “συνταγές” για παρασκευή αντιψυκτικού ανακατεύοντας καθαρή αιθυλενογλυκόλη με απεσταγμένο νερό σε διάφορα ποσοστά επί τις % και αντίστοιχα μας αναφέρει το δείκτη αντιψυκτικού που θα κατασκευάσουμε.

Πρόταση για ΑΚ 550

Σχετικά με το ΑΚ 550 συμβαίνει το εξής: Το ελληνικό εγχειρίδιο προτείνει αντιψυκτικό Fuchs Silkolene και το Ιταλικό Repsol. Αντίστοιχες προτάσεις κάνουν και για τα λάδια. Συνθετικό Fuchs το ελληνικο, συνθετικό Repsol το Ιταλικό. Αυτο συμβαίνει γιατί πιθανολογώ τα “γνησια” λαδια της Kymco τα Kymco Oil που αναφέρει το service manual δεν πρέπει να εξάγονται σε όλες τις χώρες οπότε ο εισαγωγέας των Kymco ανά χώρα, μεταφράζει το εγχειρίδιο και προτείνει λάδια ανάλογα με τα λάδια που εισάγει ο ίδιος. Η Kymco προτείνει αλλαγή αντιψυκτικού κάθε 2 χρόνια και όχι κάθε 3 χρόνια που προτείνει η yamaha. Το ΑΚ 550 φοράει αντιψυκτικό της ίδιας της Kymco από το εργοστάσιο. Στη Ταιβάν κυκλοφορούν “γνήσια” λάδια και αντιψυκτικά Kymco. KYMCO SIGMA Coolant ονομάζεται και είναι άγνωστο αν το παράγει η ίδια  ή αν της το προμηθεύει άλλος κατασκευαστής και το πουλάει με το δικό της όνομα. Δεν είναι έτοιμο διάλυμα αλλά είναι καθαρή πρωτογενής αιθυλενογλυκόλη που θα πρέπει να ανακατευτεί με απεσταγμένο νερό. Στην Ανταρκτική δεν υπάρχουν ΑΚ 550 🙂

KYMCO SIGMA

Πρόταση της Kymco. Πωλείται αδιάλυτο. Πρέπει να διαλυθεί σε απεσταγμένο νερό.

Η συνταγή της Kymco για το Kymco Sigma

Φωτογραφία από το service manual. μας αναφέρει ότι πρέπει να ετοιμάσουμε ένα διάλυμα αιθυλενογλυκόλης σε ποσοστό περιεκτικότητας 30% . Το οποίο θα προκύψει αν ανακατέψουμε τη ποσότητα ενός μπουκαλιού Kymco Sigma που είναι 360 c.c. με 825 c.c. απεσταγμένου νερού. Το διάλυμα 30% αντιστοιχεί για θερμοκρασίες -15Cº . ΣΩΣΤΗ η Kymco !

Η διαφορά ενός φθηνού αντιψυκτικού με ένα ακριβό:

Οι ακριβοί ή οι φθηνοί αναστολείς – αναχαιτιστές που περιέχει ή δεν περιέχει. Προτείνω επώνυμα προϊόντα με προδιαγραφή:

  • ASTM D 3306
  • ASTM D 4656
  • ASTM D 5345
  • ASTMD 3306
  • BS6580

Nα αγοράσω Long Life αντιψυκτικό ή όχι;

Προσοχή μακριά από Long Life αντιψυκτικά που περιέχουν DexCool. Ειναι ασύμβατα με ΤMAX & με όλα τα Piaggio. Θα προκαλέσουν διάβρωση στα αλουμίνια των σκούτερ σας, ή διαφορετικά το ρισκάρετε πάρα πολύ. Αν έχετε σκούτερ που το συνιστά ο κατασκευαστής του όπως ο SYM ναι να αγοράσετε. Επίσης και η Yamaha διαθέτει δικό της προϊόν από τη θυγατρική εταιρεία Yamalube . Φαντάζομαι ότι αυτό είναι κατάλληλο για κάθε μοτοσικλέτα της Yamaha αν και δεν παίρνω όρκο. Προτιμότερο να αλλάζετε το αντιψυκτικό πιο νωρίς παρά να χρησιμοποιείτε Long Life αντιψυκτικά που περιέχουν OAT, HOAT εφόσον δεν αναφέρει κάτι τέτοιο το εγχειρίδιο ή εφόσων δεν βρείτε να αγοράσετε το “γνήσιο” αντιψυκτικό της Yamaha, Sym , κ.τ.λ.

Επίλογος και λύση του προβλήματος

Τελικά επειδή έσπασα το κεφάλι μου για πιο λόγο να κάνουν τέτοιου είδους διαλύματα που είναι για την ανταρκτική και αναγκάζουν το βεντιλατέρ να “βαράει” υπερωρίες, σκέφτηκα, ότι πολλοί αδαείς χρήστες αντί να συμπληρώνουν με αντιψυκτικό το σκούτερ τους, συμπληρώνουν είτε με απεσταγμένο νερό είτε με νερό βρύσης (έγκλημα) και με αυτό τον τρόπο το ποσοστό επί τις % σιγά σιγά από 50% φτάνει σε χαμηλό έως και επικίνδυνο για τον κινητήρα όριο περιεκτικότητας.  Οπότε παραδίδουν το σκούτερ με αντιψυκτικό σε πολύ μεγάλη συγκέντρωση αιθυλενογλυκόλης, για να προλάβουν ραγισμένα κάρτερ από παγοποίηση λόγω πιθανής ασχετοσύνης ιδιοκτητών. Δείτε στη κάτωθι φωτογραφία που είναι από το εγχειρίδιο του MaxsymTL ότι ακριβώς αυτό που περιγράφω το αναφέρει ξεκάθαρα η SYM. Αυτό ήταν λοιπόν το πρόβλημα. Άλλαξα το αντιψυκτικό που φορούσε το ΤΜΑΧ μου από το εργοστάσιο με άλλο που έχει συγκέντρωση 17% που σημαίνει ότι είναι κατάλληλο μέχρι -7 Cº . Δε χρειάζομαι κάτι διαφορετικό. Με καλύπτει 100% και το βεντιλατέρ μου σταμάτησε να “βαράει” υπερωρίες.

Φωτογραφία από το εγχειρίδιο ττου MaxsymTL

Αναφέρει ξεκάθαρα ότι προσθέτουν στο σκούτερ διάλυμα σε ποσοστο 50% για να διασφαλίσουν την αντιπαγωτική προστασία “από πιθανούς άσχετους που θα συμπληρώνουν νερό βρύσης ή απεσταγμένο νερό” συμπληρώνω εγώ.  Με αυτό το τρόπο το 50% θα γίνει για παράδειγμα 25% που και πάλι είναι αρκετό για το 80% των περιπτώσεων. Στην Ανταρκτική δεν υπάρχουν σκούτερ. Υπάρχουν όμως στο Νευροκόπι και στη Φλώρινα 🙂

Σε κάθε περίπτωση επαναλαμβάνω μη χρησιμοποιείτε διάλειμμα σε ποσοστό μεγαλύτερο απο 25% για την Ελλάδα και συμπληρώστε πάντα απο το ίδιο διάλυμα και μην ανακατεύετε μάρκες. Αλλάξτε κάθε 2 χρόνια και θα είστε πάντα ήσυχος.

Η Piaggio, Yamaha, SYM είναι πιο τίμιες γιατί προτείνουν σε κάθε χώρα και σε κάθε γλώσσα που είναι το εγχειρίδιο μεταφρασμένο, την ίδια μάρκα λάδι και την ίδια μάρκα αντιψυκτικό!!!

Αρπαχτή για την Kymco που ανά χώρα προτείνει λάδια και αντιψυκτικά “Άλλα ντ’ άλλα της Παρασκευής το γάλα” 🙂 . Μπράβο στους άλλους 3 κατασκευαστές, που έχουν μια κάθετη γραμμή, άσχετα αν είναι καλά ή κακά τα προϊόντα που προτείνουν. ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΑ αλλά εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Αλλά αναφορικά με το αντιψυκτικό της Agip που προτείνει η Piaggio ειλικρινά δεν έχω λόγια. Είναι το κορυφαίο σε τεχνολογία. Διαθέτει δε τις περισσότερες προδιαγραφές από ότι κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην αγορά.

Διαβάστε ακόμα: Κατανάλωση λαδιού σε AK 550,  Τι λάδι να επιλέξω για το TMAX AK και TL; 

Καλές αγορές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *