Κατανάλωση λαδιού σε AK 550

Το ΑΚ 550 καταναλώνει λάδι ή μήπως όχι;

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Όλοι οι κινητήρες καταναλώνουν λάδι υπό μορφή εξάτμισης (μέσω υδρατμών) λόγω υψηλής θερμοκρασίας του λαδιού. Όπως το νερό όταν βράσει στους 100 βαθμούς ξεκινάει η εξάτμιση του, αντίστοιχα και το λάδι, όταν δουλεύει με 110-120 Cº είναι λογικό να έχει μια μικρή εξάτμιση μολονότι δεν έχει φτάσει σε σημείο βρασμού (αλίμονο αν θα έφτανε). Παράλληλα όταν πιέζουμε τον κινητήρα και η αντλία λαδιού ανεβάζει την πίεση λαδιού, το λάδι με τη σειρά του εκτονώνεται είτε από την βαλβίδα αναθυμιάσεων του κινητήρα έτσι είτε οδηγείται στο φιλτροκούτι και από εκεί με τη μορφή αναθυμιάσεων οδηγείται στην εισαγωγή για να καεί.

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι είναι φυσιολογικό κάποια γραμμάρια λάδι ανά 5.000 χλμ. να καταναλώνονται σε  κάθε κινητήρα εσωτερικής καύσης ιδιαίτερα δε σε αυτούς που είναι πολύστροφοι και σε αυτούς που είναι μονοκύλινδροι και ταξιδεύουν με παρατεταμένο μπόλικο γκάζι στην εθνική οδό. Διότι κακά τα ψέματα το ένα έμβολο τραβάει ζόρια με φορτίο και δυο άτομα στην εθνική. Ιδιαίτερα δε τα παλιά αερόψυκτα μονοκύλινδρα εντούρο π.χ. Τα: Yamaha XΤ 600, Suzuki DR 650 , Suzuki DR 800, Honda Dominator 650 ήταν φριτέζες. 🙂

Είναι επομένως το ΑΚ φριτέζα ή όχι;

ΟΧΙ ! ΕΠΟΥΔΕΝΙ ΟΧΙ! Στα δικά μου χέρια δε θα έκαιγε ποτέ λάδι. Τότε γιατί σε εσάς “καίει” λάδι; Ένας κινητήρας “καίει” λάδι όταν στ’ αλήθεια το καίει μαζί με τη βενζίνη. Τότε βγάζει από την εξάτμιση μπλε καπνό, τα καυσαέρια μυρίζουν πολύ άσχημα, σε έλεγχο του ΚΤΕΟ σε κόβουν για ρύπους και αυτό συμβαίνει γιατί τα ελατήρια από τα έμβολα είναι φαγωμένα ή ακόμα χειρότερα το έμβολο και ο κύλινδρος είναι φαγωμένοι και έχουν ανοχές. Εγώ προσωπικά δεν έχω δει ΑΚ να βγάζει μπλε καπνό. Άρα δεν “καίει” λάδι αλλά “καταναλώνει” λάδι για τους λόγους που προλόγισα στην πρώτη παράγραφο.

Και γιατί το Tmax δεν καταναλώνει λάδι;

Η απάντηση είναι: Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι επειδή το Tmax δεν καταναλώνει λάδι de facto κανείς άλλος κινητήρας της Yamaha δεν καταναλώνει λάδι; Λάθος. Υπάρχουν Yamaha που καταναλώνουν λάδι διότι είναι έτσι η σχεδίαση του κινητήρα.

Γιατί καταναλώνουν λάδια τα AK550

Τα ΑΚ 550 καταναλώνουν λάδι γιατί:

1. Τα πιέζεις συνεχώς. Μα θα μου πεις και ο άλλος ο “κάφτης” δεν πιέζει το Tmax συνέχεια; Ναι αλλά εκείνο έχει άλλης σχεδίασης μοτέρ με άλλες ανοχές.

2. Χρησιμοποιείς λάθος λάδια! ΝΑΙ σωστά διάβασες, λάθος λάδια.

3. Δεν ζεσταίνεις τον κινητήρα το πρωί και τον πλακώνεις από κρύο με αποτέλεσμα να δημιουργείς φθορές και σταδιακά να τον κάνεις να “κάψει” λάδια.

4. Πιέζεις τον κινητήρα καλοκαίρι μέσα στην πόλη με 40 βαθμούς σε μποτιλιάρισμα. Έχει ανάψει το βεντιλατέρ, έχει φτάσει η θερμοκρασία λαδιού 120 Cº και με το που ανάβει το φανάρι φεύγεις ΤΕΡΜΑ άρα δε σέβεσαι τον κινητήρα σου.

Και αν νομίζεις ότι εγώ που έχω TMAX αν κάνω όλα τα παραπάνω κάποια στιγμή δεν θα καταναλώσω λάδι μάλλον θεωρείς ότι η Yamaha είναι ο θεός των κινητήρων. Ουκ ολίγες φορές η Yamaha έχει βγάλει αποτυχημένα μοντέλα, ιδιαίτερα δε τη δεκαετία του ’80 και ’90 που είχε τα χειρότερα κιβώτια ταχυτήτων και για να αλλάξεις ταχύτητα έριχνες κλοτσιές.

Ας πάμε και στη SYM που όσο φθηνά πλαστικά έχει τόσο πολύ γερούς κινητήρες διαθέτει πλην ενός. Του Maxsym 600 που είναι το πιο αποτυχημένο μοτέρ σε θέμα κατανάλωσης λαδιού. Για ακόμα μια φορά ένας μεγάλος μονοκύλινδρος κινητήρας “καίει” λάδι , για την ακρίβεια καταναλώνει λάδι.

Τι πρέπει να κάνεις

1. Μην ξαναβάλεις τα λάδια που έβαλες την τελευταία φορα. Άλλαξε μάρκα ή χρησιμοποίησε την ίδια μάρκα αλλά άλλο τύπο από την ίδια μάρκα. Όταν ένα λάδι καταναλώνεται από τον κινητήρα το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να αλλάξουμε 2 – 3 μάρκες μέχρι να βρούμε με ποια μάρκα, ταιριάζει στο κινητήρα μας και δε τον κάνει να καταναλώνει λάδι.

2. Στο εγχειρίδιο η Kymko ΔΕΝ προτείνει αυστηρά λάδι με ιξώδες SAE 10W/40 αλλά προτείνει και πολύ σωστά κάνει,  5 διαφορετικά σε ιξώδη λάδια σύμφωνα με το κλίμα που πρόκειται να κυκλοφορήσει το σκούτερ. Αυτό κάνει και η Honda στα εγχειρίδια της. ΠΑΡΑΔΟΞΩΣ η YAMAHA σε όλα τα TMAX προτείνει μόνο SAE10W/40 που το θεωρώ ολίγον “κατσαπλιάδικο”. Για την ακρίβεια στο 2012-2016 πρότεινε εναλλακτικά και SAE 10W/30.  Αλλά αφού τα TMAX δεν καταναλώνουν λάδια όλα καλά, δεν ασχολείται, κανείς κλίνει η παρένθεση.

3. Βάλε λάδι επώνυμο, με πιο παχύ ιξώδες δηλαδή SAE 15W/50 και όχι SAE 10W/40, όχι κανιβαλισμοί με το μοτέρ κρύο ή με το μοτέρ να έχει ανάψει βεντιλατέρ και εσύ να κάνουμε μπάντες. Αν ακολουθήσετε τη συμβουλή μου θα δείτε οτι το ΑΚ 550 σας θα δουλεύει ρολόι θα έχει μεγαλύτερη αξιοπιστία και δεν θα καταναλώνει γραμμάριο (αν το προλάβετε και δεν έχετε κάνει ήδη ζημιά).

4. Αν παρόλα αυτά η κατανάλωση συνεχίζεται τότε κάθε 1000 χλμ. πρέπει να ελέγχεις τα λάδια σου και πάντα πριν το ταξίδι.

Silkolene Comp 4 10W-40

Ο τύπος και η μάρκα λιπαντικού που συνιστά η Ελληνική αντιπροσωπεία για το ΑΚ 550. Εδώ βλέπετε τη συσκευασία 4 κιλών.

Προσωπικά στο Tmax μου (530 του 2018) δεν βάζω τα “γνήσια” λάδια της Yamaha τα επονομαζόμενα “YAMALUBE” διότι θεωρώ ότι η Yamaha δεν έχει δική της τεχνογνωσία, δεν έχει δική της παραγωγή, αλλά αγοράζει λάδια φασόν, στις καλύτερες δυνατές τιμές. Το λιπαντικό για τη Yamaha  είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο κερδοφορίας όπως και για κάθε εταιρεία αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών. Οπότε έχει χτίσει ένα μύθο γύρω από τα YAMALUBE. Πιθανόν να είναι εκπληκτικά, αλλά δεν έχω βρει ακόμα κάποια δοκιμή για να πεισθώ.

Παραδέχομαι τη VW που εδώ και χρόνια συνιστά Castrol και δεν πουλάει τα δικά της “γνήσια” φασονατζίδικα λάδια όπως κάνει η HONDA με τα Honda oil, η Yamaha με τα Yamalube.

Κακά τα ψέματα,  οι επώνυμες εταιρίες λιπαντικών έχουν δαπανήσει δισεκατομμύρια ποσά για εξέλιξη λιπαντικών μέσα από χορηγίες που έχουν κάνει σε αγώνες τα τελευταία 100 χρόνια. Αναφέρομαι σε ονόματα κολοσσούς όπως Mobil, Castrol, Motul, Aral, Liqui Moli και οχι σε ονόματα δευτεροκλασάτα που ίσως έχουν καλή ποιότητα ίσως και όχι. Υπάρχει ένας YouTuber (Piotr Tester) που κάνει τεστ λάδια και τα κατατάσσει και τα αξιολογεί και σηκώνει εξελόφυλλα. Εδώ είναι το κανάλι του Piotr Tester.

Ακριβώς από κάτω μπορείτε να δείτε τις μετρήσεις του ανά λάδι και πως το κατατάσσει. Τα λάδια μοτοσικλέτας (όταν είναι τέτοια) το αναφέρει ξεκάθαρα . Άλλο π.χ. το Motul 5100 για μοτοσικλέτα και άλλο το ίδιο λάδι με την ίδια ονομασία για αυτοκίνητο. Προσοχή με  μπερδευτείτε όταν διαβάσετε τα εξελόφυλλα.  Αυτά ως συμβουλή δείτε και το εξελόφυλλο που αναφέρετε σε μοτοσυκλέτες και διαλέξτε λάδια για το ΑΚ σας. Προσοχή θα πρέπει το λιπαντικό να είναι τυπου ΜΑ ή ΜΑ2 για το ΑΚ 550 σας διαφορετικά θα πατινάρουν οι δίσκοι του συμπλέκτη σας.

ΑΡΧΕΙΟ για λάδια 10/40 μόνο για μοτοσικλέτες

Oleje-silnikowe-10W40-4T-Zestawienie-_-Engine-oils-10W40-4T-Comparison-_-Piotr-Tester-Arkusz1

ΑΡΧΕΙΟ για λάδια 10/40 μόνο για αυτοκίνητο

Oleje-silnikowe-10W40-4T-Zestawienie-_-Engine-oils-10W40-4T-Comparison-_-Piotr-Tester-Arkusz1

Καλύ τύχη στην κατάλληλη εύρεση λιπαντικού για το ΑΚ 550 σας.

TIP:

Προσωπικά δε συμπαθώ τα 100% συνθετικά λάδια σε κινητήρες που από την μάνα τους καταναλώνουν λάδι. Προτιμώ τα ημισυνθετικά. 😉

Διαβάστε ακόμα: Τι λάδι να επιλέξω για το TMAX AK και TL; 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *